Jak efektivně naplánovat osvětlení zahrady krok za krokem

Osvětlení zahrady je skvělou investicí, která dodá vašemu venkovnímu prostoru kouzlo. Plánování osvětlení však může být trošku oříšek, a proto si popíšeme krok za krokem, jak na to.

 


 

 

Krok 1: Mapování prostoruVytvořte plánek zahrady

Vytvořte plánek zahrady

Začněte tím, že si nakreslíte plánek své zahrady. Snažte se, aby byl co nejpřesnější a následně do něj zaneste konkrétní oblasti, které chcete rozsvítit. Zjistěte, zda máte v zahradě elektrické přípojky, nebo jestli bude potřeba elektřinu teprve přivést. Zvažte instalaci venkovních elektrických zásuvek na strategických místech, abyste usnadnili připojení i jiných zařízení, například k práci na zahradě. Pokud plánujete větší zásahy do elektrické sítě, neváhejte oslovit odborníka – bezpečnost je na prvním místě!

 

 

Krok 2: Stanovení vize pro jednotlivé oblasti

Rozhodněte o účelu svítidel

Při plánování osvětlení je důležité mít jasnou představu. Osvětlení totiž může sloužit jak pro estetiku, tak pro funkčnost. Chcete-li dosáhnout estetiky, zvažte následující:

 

Vytvořte hloubky a vrstvy

💡 Zvýraznění ústředních bodů
Osvětlení těch nejkrásnějších prvků ve vaší zahradě přitáhne pozornost a vytvoří úchvatnou podívanou.

 

 

💡 Vytvoření hloubky a vrstev
Hrajte si se světlem a stíny. Osvětlením texturovaných povrchů, jako jsou kamenné zdi nebo husté listí, dodáte zahradě nový rozměr.

 

💡 Barva a teplota
Nezapomeňte, že různé barvy světla mohou ovlivnit atmosféru. Teplé světlo vytváří útulnost, zatímco studené nabízí modernější nádech. Barevná RGB svítidla zase oživí slavnostní okamžiky. Ale pozor, neměla by být jediným zdrojem osvětlení.

 

   

A teď k funkčním aspektům osvětlení:

Funkční osvětlení

 

💡 Osvětlení cest
Aby se vaši hosté bezpečně orientovali, instalujte osvětlení na chodníky a schody. Pravidelné rozestupy zajistí, že nikdo nezakopne.

 



💡 Bezpečnost a praktičnost
Světlo nad vchodové dveře s čidlem odradí nechtěné návštěvníky, ale také vám dodá pocit bezpečí. Navíc se snadno trefíte klíčem do zámku.

 



💡 Venkovní obytné prostory
Pokud máte venkovní posezení nebo terasu, vyberte si svítidla, která zajistí útulnou atmosféru pro příjemné večery plné smíchu a dobrého jídla.


 

💡 Úspora energie
Zvolte LED žárovky, které jsou šetrné k přírodě i vaší peněžence. Kromě toho, že spotřebují méně elektřiny, mají ve srovnání s tradičními žárovkami delší životnost.

 

 

  

Krok 3: Výběr konkrétních svítidel

Vybírejte dostatečně odolná svítidla

Při nákupu svítidel se zaměřte na ta, která jsou odolná vůči venkovním podmínkám. Pokud si nejste jisti, na co se při výběru zaměřit, máme pro vás článek plný užitečných rad a tipů. Dozvíte se, jaké parametry sledovat a jaké kategorie svítidel vám mohou být k užitku.

 


Jak vybrat svítidla do zahrady?

 

 

 

Svítidla vhodná pro venkovní použití

Je důležité mít na paměti, že ne všechna svítidla určená pro interiér jsou vhodná pro venkovní použití. Při výběru svítidel do exteriéru byste měli volit modely s minimální ochranou IP44, které jsou odolné vůči vlhkosti. Pokud jsou svítidla vystavena tekoucí vodě, například při dešti, doporučuje se zvolit modely s ještě vyšší úrovní IP ochrany.

 

 

Nemusíte ale hledat bezpečnější varianty na úkor estetiky. Na trhu najdete mnoho designových produktů, které jsou zároveň vysoce odolné. Větší volnost si můžete dopřát při výběru venkovního osvětlení terasy. Například zahradní lampa přidá do vašeho prostoru nejen světlo, ale také styl.

 

 

 

 


 

 

Chystáte se osvětlit vaše další pokoje?

Přečtěte si naše články, kde najdete spoustu tipů, jak osvětlit další místnosti.

 

 


 

Pokud si s výpočtem a výběrem osvětlení nevíte rady, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám se vším pomůžeme.